HITEK ÉS TÉVHITEK A HIPNÓZISRÓL


Hipnózis során kiszolgáltatottá válok?

A hipnózis nem alvás, és nem is tudattalan állapot, hanem koncentrált figyelem. Hipnózis alatt a hipnotizált személy teljes mértékben ura a helyzetnek, képes kommunikálni - sőt erre kifejezetten szükség is van! A terapeuta kérdez, a transzállapotban lévő páciens pedig válaszol, illetve teljesíti a kéréseket. Teljesíti, de csak egy bizonyos pontig.


Olyan dolgok elvégzésére vesz rá, amiket nem akarok?

Ez természetesen nem igaz. Senki nem fog akarata ellenére például szexuális kapcsolatot létesíteni - ez talán az egyik leggyakoribb félelem. Az sem lehetséges, hogy valakit beprogramozzanak, hogy egy későbbi időpontban például gyilkosságot kövessen el. Ezek mind-mind csupán irodalmi (krimi)fordulatok. A hipnotizált személy kontroll, cenzúra alatt tarthat mindent, tehát csak akkor beszél valamiről, akkor tesz valamit, ha ő is akarja. A transzállapot alatt is képes megfogalmazni a kritikáit, és tud tiltakozni is. Általánosságban elmondható, hogy amit valaki nem tenne meg éber állapotban, mert nem egyezik az etikai normájával, hitével, morális tartásával, világnézetével, azt nem fogja megtenni hipnózis alatt sem. Egyszerűen nemet mond, vagy kijön a transzállapotból.


Beleragadhatoka hipnózisba?

Ez nem igaz, a hipnózis viszonylag nehezen fenntartható állapot, tehát a transzban lévő személy - ha nem történik semmi, mert például magára hagyják - vagy belealszik, vagy kijön a hipnózisból. A terápia vagy ülés végén magától is véget érhetne a hipnózis, de a terapeuta minden esetben kivezeti transzból a pácienst, szépen, határozottan.


A hipnózist átélők azonban nagyon gyakran mondják, hogy szívesen maradtak volna még ebben az ellazult, kellemes, nyugodt állapotban. Csakhogy ez nem lehetséges - minden hipnózis véget ér.


Szakértők a hipnózis biztonságáról


Leslie Le Crona

Az önhipnózist, bár több ezren megtanulták, én azonban még semmiféle rossz eredményről nem hallottam a használatával kapcsolatban.

Leslie Le Crona - pszichológus és hipnózis szaktekintély


Clinical & experimental hipnozis könyvborító

Platonov, Pavlov munkatársa, aki több mint ötven éven keresztül és több mint ötvenezer esetben alkalmazott hipnózist a következőről számol be: Soha nem figyeltünk meg páciensen semmilyen ártalmas hatást, ami a hipno-szuggesztiós terápiás módszernek lenne tulajdonítható, sem labilis személyiség felé vezető tendenciát, az akarat gyengülését vagy a hipnózis patológia kényszerét.
Dr. William S. Kroger így ír a Klinikai és kísérleti hipnózis című könyvében


Dr. Julius Grinker

A hipnózis úgynevezett veszélyei képzeltek. Bár már több száz pácienst hipnotizáltam, sosem láttam ennek semmilyen káros hatását.

Dr. Julius Grinker


Root and Brain

A hipnózis egy természetes jelenség, és az alkalmazásának nem ismert semmilyen ártalmas hatása.

Dr. Louie P. Thorpe, a Dél-Kaliforniai Egyetem Emeritus professzora így ír A mentális egészség pszichológiája című könyvében


Gil Boyne

Mintegy negyven évnyi praktizálás és több mint negyvenezer óra hipnoterápia után soha nem láttam vagy hallottam semmilyen, a hipnózisból származó káros hatásról.

Gil Boyne - klinikai hipnoterapeuta